search
for
 About Bioline  All Journals  Testimonials  Membership  News


Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222
EISSN: 1806-1222
Vol. 25, No. 2s, 2012, pp. 40-50
Bioline Code: bh12080
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge

Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 25, No. 2s, 2012, pp. 40-50

 en Nutritional status, lifestyle, socioeconomic profile and food consumption of commercial workers
Alves, José Wesley dos Santos; Soares, Nádia Tavares; Leão, Thelma Celene Saraiva; Diniz, Nadja Agra; Penha, Emanuel Diego dos Santos & Monteiro, Raquel Simões

Abstract

Objective: Characterize the nutritional status, lifestyle, socioeconomic profile and food consumption of commercial workers customers of a social restaurant in Fortaleza-CE, Brazil. Methods: The convenience sample consisted of 156 individuals, 71 (45.5%) men and 85 (54.5%) women, aged between 19 and 59 years. The variables analyzed were: weight, height, body mass index, waist circumference, history of chronic diseases, alcoholism, smoking and physical activity, family income, education and food intake of a subsample. The adequacy of consumption was assessed by observing the recommendations of the Dietary Reference Intakes (DRI) and nutritional requirements of the Workers’ Food Program. Results: We observed high prevalence of overweight 49 (31.4%) and obesity 18 (11.5%), high rate of physical inactivity 109 (69.9%). Alcohol is often consumed weekly by 27 (17.4%). 111 (71.2%) of individuals studied until high school; and 104 (66.7%) belonged to socioeconomic class C. 136 (87,2%) showed no personal history of chronic diseases, or practice of smoking. Dietary intake adequacy revealed adequacy for macronutrients, fiber, saturated fats and micronutrients, with excessive sodium intake. Conclusion: Nutritional status was characterized as high prevalence of overweight and obesity, associated with a high abdominal adiposity, sedentary lifestyle, alcohol consumption and socioeconomic profile predominantly C1 and C2. Although the present study shows an adequate intake of micronutrients and macronutrients, there are excessive caloric intake, based on profile of physical inactivity and overweight.

Keywords
Nutrition Assessment; Eating; Occupational Health

 
 pt ESTADO NUTRICIONAL, ESTILO DE VIDA, PERFIL SOCIOECONÔMICO E CONSUMO ALIMENTAR DE COMERCIÁRIOS
Alves, José Wesley dos Santos; Soares, Nádia Tavares; Leão, Thelma Celene Saraiva; Diniz, Nadja Agra; Penha, Emanuel Diego dos Santos & Monteiro, Raquel Simões

Resumo

Objetivo: Caracterizar o estado nutricional, histórico de doenças crônicas, o estilo de vida e perfil socioeconômico de comerciários frequentadores de um restaurante social na cidade de Fortaleza-CE, Brasil. Métodos: A amostragem se deu por conveniência, sendo composta por 156 indivíduos, 71 (45,5%) homens, 85 (54,5%) mulheres, com idade entre 19 e 59 anos. As variáveis analisadas foram: peso, altura, índice de massa corporal, circunferência da cintura, histórico de doenças crônicas; etilismo, tabagismo e atividade física; perfil socioeconômico; consumo alimentar de parte da amostra. Avaliou-se a adequação do consumo com base nas Dietary Reference Intakes e exigências nutricionais do Programa de Alimentação do Trabalhador. Resultados: Observaram-se prevalências elevadas de sobrepeso 49 (31,4%) e obesidade 18 (11,5%), alto índice de sedentarismo 109 (69,9%) e consumo de álcool semanal por 27 (17,4%). 111 (71,2%) indivíduos cursaram até o ensino médio; 104 (66,7%) pertenciam à classe econômica C. 136 (87,2%) não apresentaram histórico pessoal de doenças crônicas ou tabagismo. A avaliação da ingestão alimentar revelou adequação em macronutrientes, fibras, gorduras saturadas e micronutrientes, com sódio excessivo. Conclusão: Caracterizouse o estado nutricional como sendo de alta prevalência de sobrepeso e obesidade, associado a uma elevada adiposidade abdominal; estilo de vida sedentário, com etilismo; e perfil socioeconômico predominantemente C1 e C2. Apesar de o presente estudo apresentar ingestão adequada de micro e macronutrientes, o consumo calórico é excessivo, com base no perfil de inatividade física e excesso de peso.

Palavras-chave
Avaliação Nutricional; Ingestão de Alimentos; Saúde do Trabalhador

 
© Copyright 2012 - Brazilian Journal in Health Promotion
Alternative site location: http://ojs.unifor.br/index.php/rbps

Home Faq Resources Email Bioline
© Bioline International, 1989 - 2024, Site last up-dated on 01-Sep-2022.
Site created and maintained by the Reference Center on Environmental Information, CRIA, Brazil
System hosted by the Google Cloud Platform, GCP, Brazil