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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 25, No. 2s, 2012, pp. 90-95
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Bioline Code: bh12086
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 25, No. 2s, 2012, pp. 90-95
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Weight loss and malnutrition in patients with Alzheimer disease in Fortaleza - CE
Nobre, Raquel Guimarães; de Almeida, Paulo César & Limaverde, Patrícia Teixeira
Abstract
Objective: This study aimed to investigate the nutritional status and body weight changes
in patients with Alzheimer disease treated at a specialized clinic in Fortaleza-CE, Brazil.
Methods: This is a comparative cross-sectional study with a quantitative approach, which
involved elderly with and without Alzheimer disease, treated at a specialized clinic during
the month of March 2009. To assess the nutritional status, we used the Mini Nutritional
Assessment questionnaire (MAN) and the Body Mass Index (BMI) classification proposed
by Lipschitz, while the weight change was investigated by a pre-established form. Results:
We analyzed 58 elderly men and women, being 29 with Alzheimer disease (Group 1) and 29
without the disease (Group 2). The weight loss was the most frequently weight change reported
by the two groups, and the percentage was higher in group 1 (62.1%, n = 18) than in group 2
(44.8%, n = 13). The group 1 presented a higher prevalence of risk of malnutrition according
to MAN (55.2%, n = 16) and all patients classified as malnourished by BMI (20.7%, n = 6).
Conclusion: It is observed, therefore, that the weight loss and malnutrition are present in the
reality in question, indicating the importance of early nutritional monitoring in Alzheimer
disease.
Keywords
Alzheimer Disease; Nutritional Status; Body Weight Changes
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pt |
PERDA DE PESO E DESNUTRIÇÃO EM PACIENTES COM DOENÇA DE ALZHEIMER EM FORTALEZA - CE
Nobre, Raquel Guimarães; de Almeida, Paulo César & Limaverde, Patrícia Teixeira
Resumo
Objetivo: Investigar o estado nutricional e as alterações de peso corporal em pacientes
com a doença de Alzheimer atendidos em ambulatório especializado em Fortaleza – CE,
Brasil. Métodos: Trata-se de um estudo do tipo transversal comparativo, com abordagem
quantitativa, cuja amostra envolveu idosos com e sem a doença de Alzheimer, que
frequentaram ambulatório especializado durante o mês de março de 2009. Para avaliar
o estado nutricional, utilizou-se o questionário Mini Avaliação Nutricional (MAN) e a
classificação do Índice de Massa Corpórea (IMC) proposta por Lipschitz, enquanto que
a alteração de peso foi investigada a partir de formulário pré-estabelecido. Resultados:
Analisou-se 58 idosos de ambos os sexos, sendo 29 com Alzheimer (grupo 1) e 29 sem a
doença (grupo 2). A perda de peso corporal foi a alteração mais frequente relatada pelos
dois grupos, sendo que o percentual foi maior no grupo 1 (62,1%, n = 18) do que no grupo 2
(44,8%, n=13). O grupo 1 apresentou maior prevalência de risco de desnutrição, de acordo
com a MAN (55,2%, n=16), e a totalidade dos pacientes classificados como desnutridos pelo
IMC (20,7%, n=6). Conclusão: Observa-se, portanto, que a perda de peso e a desnutrição
estão presentes na realidade em questão, evidenciando a importância do acompanhamento
nutricional precoce na doença de Alzheimer.
Palavras-chave
Doença de Alzheimer; Estado Nutricional; Alterações do Peso Corporal
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