|
Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 26, No. 1, 2013, pp. 88-94
|
Bioline Code: bh13022
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge
|
|
Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 26, No. 1, 2013, pp. 88-94
en |
Child supplementary feeding from primiparas’ point of view
Frota, Mirna Albuquerque; Sousa, Ana Thamiris Tomaz; Casimiro, Cíntia Freitas; Andrade, Ivna Silva & Silveira, Vanessa Gomes
Abstract
Objective: To investigate mothers’ knowledge of infant feeding. Methods: Descriptive
study with a qualitative approach, developed in a Primary Health Unit located in the city
of Maranguape-CE, with 14 first-time mothers of children aged 6 to 24 months, who were
receiving complementary feeding and were resident in the District of Tabatinga between
the months of July and October 2009, through participant observation and semi-structured
interview. After reading, careful description of the interviews and classification of speech,
the following categories emerged: complementary feeding and breastfeeding; food offered
to children; and determinants of the healthy infant feeding. Results: Although mothers have
basics knowledge of how a healthy diet should be, they continued introducing harmful foods
to children, showing lack of control over food education. Mothers are aware that feeding
the child could be based on nutritious foods; nevertheless, they prefer choosing those that
feature ease of supply. Conclusion: The introduction of new foods was performed incorrectly
and nutritional quality is inadequate for children. The mother appears in charge of the child
development; however, for this process to be successful, she must become conscious of this
subject, since a healthy diet directly influences the child’s organism, as it acts in all body
systems.
Keywords
Nutrition; Public Health; Child Health; Health Promotion
|
|
pt |
ALIMENTAÇÃO COMPLEMENTAR DA CRIANÇA SOB A ÓTICA DE PRIMÍPARAS
Frota, Mirna Albuquerque; Sousa, Ana Thamiris Tomaz; Casimiro, Cíntia Freitas; Andrade, Ivna Silva & Silveira, Vanessa Gomes
Resumo
Objetivo: Investigar o conhecimento materno acerca da alimentação da criança. Métodos:
Estudo descritivo, com abordagem qualitativa, desenvolvido em uma Unidade Básica
de Saúde situada em Maranguape-CE, com 14 mães primíparas de crianças entre 6 e 24
meses que estavam em alimentação complementar e residiam no Distrito de Tabatinga
durante os meses de julho a outubro de 2009, mediante observação participante e entrevista
semiestruturada. Após a leitura, descrição cuidadosa das entrevistas e classificação das
falas, emergiram as categorias: alimentação complementar e leite materno; alimento
ofertado à criança; e fatores determinantes da alimentação infantil saudável. Resultados:
Apesar de as mães possuírem noções básicas de como deve ser a alimentação saudável,
continuaram introduzindo alimentos prejudiciais à criança, demonstrando falta de controle
sobre a educação alimentar. As mães são conscientes de que a alimentação do filho poderia
ser baseada em alimentos nutritivos, entretanto, preferem optar por aqueles que apresentam
facilidade de oferta. Conclusão: A introdução de novos alimentos foi realizada de forma
incorreta e a qualidade nutricional está inadequada para as crianças. A mãe se configura como
a responsável pelo desenvolvimento infantil, todavia, para que ocorra êxito nesse processo,
deve haver a conscientização da mesma a respeito da temática, pois a alimentação saudável
influencia diretamente no organismo da criança, atuando em todos os sistemas do corpo.
Palavras-chave
Nutrição em Saúde Pública; Saúde da Criança; Promoção da Saúde
|
|
es |
Alimentación complementaria del niño en la óptica de las primíparas
Frota, Mirna Albuquerque; Sousa, Ana Thamiris Tomaz; Casimiro, Cíntia Freitas; Andrade, Ivna Silva & Silveira, Vanessa Gomes
Resumen
Objetivos: Investigar el conocimiento materno acerca de la
alimentación del niño. Métodos: Estudio descriptivo, con
abordaje cualitativo, desarrollado en una Unidad Básica de Salud
localizada en Maranguape-CE, con 14 madres primíparas de
niños de 6 a 24 meses que tenían alimentación complementaria
y residían en el comarca de Tabatinga durante los meses de
julio a octubre de 2009, a través de la observación participante
y la entrevista semi-estructurada. Después de la lectura, la
descripción cuidadosa de las entrevistas y la clasificación de
los discursos, se identificaron las categorías: alimentación
complementaria y leche materna; alimento ofrecido al niño; y
los factores determinantes de la alimentación infantil saludable.
Resultados: A pesar de que las madres tuvieran nociones básicas
de cómo debe ser una alimentación saludable, ellas siguen
introduciendo alimentos perjudiciales al niño, demostrando la
falta de control de la educación alimentaria. Las madres son
conscientes de que la alimentación del hijo podría está basada
en alimentos nutritivos, sin embargo, prefieren optar por aquellos
que presentan la facilidad de oferta. Conclusión: La introducción
de nuevos alimentos fue realizada de manera incorrecta y la
calidad nutricional es inadecuada para los niños. La madre es
la responsable del desarrollo infantil, aunque, para que ocurra
el éxito en este proceso debe existir su concienciación respecto
la temática puesto que la alimentación saludable influye
directamente en el organismo del niño, actuando en todos los
sistemas del cuerpo.
Palabras-clave
Nutrición en Salud Pública; Salud del Niño; Promoción de la Salud
|
|
© Copyright 2013 - Brazilian Journal in Health Promotion Alternative site location: http://ojs.unifor.br/index.php/rbps
|
|