search
for
 About Bioline  All Journals  Testimonials  Membership  News


Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222
EISSN: 1806-1222
Vol. 26, No. 2, 2013, pp. 153-160
Bioline Code: bh13040
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 26, No. 2, 2013, pp. 153-160

 pt Associação entre medidas antropométricas, de composição corporal, bioquímicas e de consumo alimentar em indivíduos com excesso de peso
Ramos, Camila de Oliveira; Gomes, Arthur da Silva; Previato, Helena Dória Ribeiro de Andrade & Volp, Ana Carolina Pinheiro

Resumo

Objetivo: Avaliar a associação entre medidas antropométricas, de composição corporal, bioquímicas e de consumo alimentar em indivíduos com excesso de peso. Métodos: Estudo do tipo transversal, com amostra de conveniência composta por 31 indivíduos, com idade entre 19 e 59 anos. Foram realizadas avaliações antropométricas, bioquímicas e análise da composição da dieta. Após, foi calculado o índice de qualidade da dieta (IQD). Na análise estatística, o teste de Shapiro-Wilk verificou a distribuição das variáveis, Wilcoxon-Mann- Whitney-U as diferenças entre as variáveis e correlação de Spearman/Pearson rastreou a associação entre os valores. Foi adotado um p com 5% de probabilidade. Resultados: A análise da composição da dieta permitiu observar uma média de consumo acima das Dietary Reference Intakes para carboidrato (323,31±33,11g), proteína (80,15±29,84g), lipídeo (77,42±31,87g) e sódio (2896,99±1119,05mg). Os valores para o IQD variaram entre 2 e 12 pontos, apresentando valor médio de 6,5±2,2. Foram encontradas correlações entre IQD e prega cutânea suprailíaca, colesterol total, e LDL-c (mg/dL), dentre outras. Conclusão: A amostra estudada apresentou um perfil de ingestão alimentar composto por alimentos ricos em carboidratos, lipídeos e sódio. A elevada média da pontuação do IQD (dieta pobre) reflete a importância de medidas de intervenção visando à melhoria do padrão alimentar desses indivíduos.

Palavras-chave
Estado Nutricional; Consumo de Alimentos; Composição Corporal

 
 en ASSOCIATION BETWEEN ANTHROPOMETRIC AND BIOCHEMICAL MEASURES, BODY COMPOSITION AND FOOD INTAKE IN OVERWEIGHT INDIVIDUALS
Ramos, Camila de Oliveira; Gomes, Arthur da Silva; Previato, Helena Dória Ribeiro de Andrade & Volp, Ana Carolina Pinheiro

Abstract

Objective: To evaluate the association between the anthropometric and biochemical measures, body composition and food intake in overweight individuals. Methods: Cross-sectional study with a convenience sample of 31 individuals, aged between 19 and 59 years. Anthropometric and biochemical variables were assessed and diet composition was analyzed. The diet quality index (DQI) was then calculated. In the statistical analysis, the Shapiro-Wilk test checked the distribution of variables, the Wilcoxon-Mann-Whitney-U checked the differences between them and Spearman/Pearson correlation tracked the association between the values. It was adopted p with 5% of probability. Results: The diet composition analysis showed an average intake above the Dietary Reference Intakes for carbohydrate (323.31±33.11g), protein (80.15±29.84g), lipid (77.42±31.87g) and sodium (2,896.99±1,119.05mg). The DQI values varied between 2 and 12 points, with mean value of 6.5 ± 2.2. Correlations were found between DQI and the suprailiac skinfold, total cholesterol, LDL-cholesterol (mg/dL), among others. Conclusion: The sample showed a food intake profile comprising food rich in carbohydrates, lipids and sodium. The high average score of DQI (poor diet) reflects the importance of intervention measures aiming to improve the food pattern of these individuals.

Keywords
Nutritional Status; Food Consumption; Body Composition

 
 es Asociación de medidas antropométricas, composición corporal, bioquímicas y de consumo alimentario em indivíduos com exceso de peso
Ramos, Camila de Oliveira; Gomes, Arthur da Silva; Previato, Helena Dória Ribeiro de Andrade & Volp, Ana Carolina Pinheiro

Resumen

Objetivo: Evaluar la asociación de medidas antropométricas, composición corporal, bioquímicas y consumo alimentario en individuos con exceso de peso. Métodos: Estudio del tipo trasversal, con muestra de conveniencia constituida de 31 individuos con edad entre los 19 y 59 años. Fueron realizadas evaluaciones antropométricas, bioquímicas y el análisis de la composición de la dieta. Después, fue calculado el índice de calidad de dieta (ICD). En el análisis estadístico, la prueba de Shapiro- Wilk verificó la distribución de las variables, Wilcoxon-Mann- Whitney-U las diferencias entre las variables y la correlación de Spearman/Pearson rastreó la asociación entre los valores. Fue adoptado un p con el 5% de probabilidad. Resultados: El análisis de la composición de la dieta permitió observar una media de consumo por encima de las Dietary Reference Intakes para carboidrato (323,31±33,11g), proteína (80,15±29,84g), lipidio (77,42±31,87g) y sodio (2896,99±1119,05mg). Los valores para el IQD variaron entre 2 y 12 puntos, presentando valor medio de 6,5±2,2. Fueron encontradas correlaciones entre el IQD y pliega cutánea suprailiaca, colesterol total, y LDL-c (mg/dL), entre otras. Conclusión: La muestra estudiada presentó un perfil de ingesta alimentaria constituido por alimentos ricos en carbohidratos, lípidos y sodio. La elevada media de la puntuación del IQD (dieta pobre) refleja la importancia de medidas de intervención con el objetivo de mejorar el patrón alimentario de esos individuos.

Palabras-clave
Estado Nutricional; Consumo de Alimentos; Composición Corporal

 
© Copyright 2013 - International Journal of Environment Science and Technology
Alternative site location: http://ojs.unifor.br/index.php/rbps

Home Faq Resources Email Bioline
© Bioline International, 1989 - 2024, Site last up-dated on 01-Sep-2022.
Site created and maintained by the Reference Center on Environmental Information, CRIA, Brazil
System hosted by the Google Cloud Platform, GCP, Brazil