|
Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 26, No. 2, 2013, pp. 173-181
|
Bioline Code: bh13045
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge
|
|
Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 26, No. 2, 2013, pp. 173-181
en |
Fruit and vegetables intake among users of a healthcare center
Machado, Cateline & Höfelmann, Doroteia Aparecida
Abstract
Objective: To determine the fruits and vegetables intake, besides sociodemographic features,
lifestyle and health status among users of a healthcare unit. Methods: Cross-sectional study
comprising female users of a Primary Healthcare Unit of Joinville-SC, in July 2008. For
data collection, anthropometric measurements were obtained and a questionnaire assessed
sociodemographic questions and the fruit and vegetable intake the day before the interview.
Ingestion in grams and the frequency were compared to the World Health Organization’s
recommendation. By Poisson’s regression, prevalence ratios (PR) were calculated, with 95%
confidence intervals. Results: The study evaluated 299 women, with ages from 26 to 84
years. The majority (n=226, 75.6%) were overweight. The fruit intake ranged from twice a
month to daily. More than half (n=167, 55.9%) of the women reported daily consumption
and 41.1% (n=123) ate more than 400 grams of fruits and vegetables per day. The
prevalence of inadequate intake was 57.9% (n=173), however, among those in older age
groups, the consumption of fruits and vegetables was more appropriate. Conclusion: The
study highlights the high prevalence of insufficient intake of fruits and vegetables in this
population, especially among younger women. The other variables investigated did not show
statistical correlations.
Keywords
Fruit; Vegetables; Food Habits
|
|
pt |
Consumo de frutas e hortaliças entre usuárias de uma Unidade de SaúdE
Machado, Cateline & Höfelmann, Doroteia Aparecida
Resumo
Objetivo: Identificar o consumo de frutas e hortaliças, além de fatores sociodemográficos,
estilo de vida e situação de saúde das usuárias de uma Unidade de Saúde. Métodos: Estudo
transversal, realizado com mulheres usuárias de uma Unidade de Atenção Básica de Saúde
de Joinville-SC, no mês de julho de 2008. Para a coleta de dados, utilizaram-se medidas
antropométricas e a aplicação de um questionário composto por questões sociodemográficas
e sobre o consumo de frutas e hortaliças no dia anterior à entrevista. A ingestão em gramas e a
frequência foram comparadas à recomendação da Organização Mundial da Saúde. Por meio
da Regressão de Poisson, calcularam-se as razões de prevalência (RP), com intervalos de
confiança de 95%. Resultados: Avaliaram-se 299 mulheres, com idade entre 26 e 84 anos. A
maioria (n=226; 75,6%) apresentou excesso de peso. O consumo de frutas variou entre duas
vezes ao mês e todos os dias. Mais da metade (167, 55,9%) das avaliadas relatou frequência
de consumo diária e 41,1% (n=123) consumiam mais de 400g de frutas e hortaliças ao dia.
A prevalência de consumo inadequado foi de 57,9% (n=173), no entanto, entre as de faixa
etária mais avançada, o consumo foi mais adequado. Conclusão: Observou-se prevalência
elevada de consumo insuficiente de frutas e hortaliças entre as mulheres avaliadas, sendo
mais adequado nas mulheres de idade avançada. As demais variáveis investigadas não
estiveram estatisticamente associadas.
Palavras-chave
Frutas; Verduras; Hábitos Alimentares
|
|
es |
Consumo de frutas y hortalizas en usuarias de una unidad de salud
Machado, Cateline & Höfelmann, Doroteia Aparecida
Resumen
Objetivo: Identificar la prevalencia del consumo de frutas y
hortalizas, además de los factores sociodemográficos, estilo de
vida y situación de salud de las usuarias de una Unidad de Salud.
Métodos: Estudio trasversal realizado con mujeres usuarias de
una Unidad de Atención Básica de Salud de Joinville-SC en el
mes de julio de 2008. Para la recogida de datos se utilizó medidas
antropométricas y la aplicación de una encuesta constituida de
cuestiones sociodemográficas y el consumo de frutas y hortalizas
el día antes de la entrevista. La ingesta en gramos y la frecuencia
fueron comparadas con la recomendación de la Organización
Mundial de la Salud. A través de la Regresión de Poisson,
se calculó las razones de prevalencia (RP) con intervalos de
confianza del 95%. Resultados: Se evaluó 299 mujeres con edad
entre los 26 y 84 años. La mayoría (226; 75,6%) presentó exceso
de peso. El consumo de frutas varió de dos veces al mes y todos los
días. Más de la mitad (167, 55,9%) de las mujeres evaluadas relató
la frecuencia de consumo a diario y el 41,1% (n=123) consumían
más de 400 gramos de frutas y hortalizas cada día. La prevalencia
de consumo inadecuado fue de 57,9% (n=173), sin embargo, en
la franja etaria más avanzada el consumo fue el más adecuado.
Conclusión: Se observó una prevalencia elevada de consumo
insuficiente de frutas y hortalizas en las mujeres evaluadas,
siendo más adecuado en las mujeres de edad avanzada. Las demás
variables investigadas no estuvieron estadísticamente asociadas.
Palabras-clave
Frutas; Verduras; Hábitos Alimenticios
|
|
© Copyright 2013 - International Journal of Environment Science and Technology Alternative site location: http://ojs.unifor.br/index.php/rbps
|
|