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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 27, No. 3, 2014, pp. 333-340
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Bioline Code: bh14090
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 27, No. 3, 2014, pp. 333-340
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Family history of chronic diseases, physical activity and food habits in healthcare students
Nóbrega, Elayne Cristina Matias
Abstract
Objective: To investigate the family history of chronic noncommunicable diseases, physical
activity and food habits in healthcare students from a private institution in Fortaleza, Ceará.
Methods: This cross-sectional and descriptive study assessed 383 undergraduates. Data
collection was performed by means of a previously elaborated and self-filled questionnaire.
Results: The evaluated had a mean age of 23.8±5.2 years, and 230 (60.1%) of them had
family members with hypertension. Regarding physical activity, the higher prevalence of
sedentariness was among the nutrition undergraduate students (n=90; 40.9%), while
the highest frequency of activity was observed in physical education students. Daily, 223
(58.2%), 218 (56.9%), 191 (49.9%), and 296 (77.3%) of the students consumed fruits, juices,
legumes and vegetables, milk and dairy products, respectively. Conclusion: A substantial
part of the students showed regular consumption of healthy foods. It was also observed a
considerable level of sedentary lifestyle among the college students.
Keywords
Food habits; Chronic Disease; Motor Activity; Students
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HISTÓRIA FAMILIAR DE DOENÇAS CRÔNICAS, ATIVIDADE FÍSICA E HÁBITOS ALIMENTARES EM ESTUDANTES DA ÁREA DA SAÚDE
Nóbrega, Elayne Cristina Matias
Resumo
Objetivo: Investigar a história familiar de doenças crônicas não transmissíveis, prática de
atividade física e hábitos alimentares em estudantes da área da saúde de uma instituição
particular em Fortaleza-CE. Métodos: Tratou-se de um estudo transversal e descritivo,
no qual foram avaliados 383 acadêmicos. A obtenção de dados foi realizada por meio de
questionário previamente elaborado e autoaplicável. Resultados: Os avaliados apresentaram
idade média de 23,8±5,2 anos, e 230 (60,1%) deles tinham familiares com hipertensão
arterial. Com relação à atividade física, a maior prevalência de sedentarismo esteve entre
os estudantes de Nutrição (n=90; 40,9%), enquanto a maior frequência de atividade foi
verificada nos estudantes de Educação Física. Diariamente, 223 (58,2%), 218 (56,9%), 191
(49,9%) e 296 (77,3%) dos estudantes consumiam frutas, sucos, legumes e verduras e leite
e derivados, respectivamente. Conclusão: Uma parcela substancial de alunos apresentou
consumo regular de alimentos saudáveis. Observou-se, ainda, um nível considerável de
sedentarismo entre os universitários.
Palavras-chave
Hábitos Alimentares; Doenças Crônicas; Atividade Física; Estudantes
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Historia familiar de enfermedades crónicas, actividad física y hábitos alimentarios de estudiantes del área de la salud
Nóbrega, Elayne Cristina Matias
Resumen
Objetivo: Investigar la historia familiar de enfermedades
crónicas no transmisibles, la práctica de actividad física y
hábitos alimentarios de estudiantes del área de la salud en una
institución privada de Fortaleza, Ceará. Métodos: Se trató de
un estudio transversal y descriptivo en el cual fueron evaluados
383 académicos. La obtención de datos fue realizada a través
de un cuestionario anteriormente elaborado y auto rellenado.
Resultados: Los evaluados presentaron edad media de 23,8±5,2
años, y 230 (60,1%) de ellos tenían familiares con hipertensión
arterial. Respecto la actividad física, la mayor prevalencia de
sedentarismo fue en los estudiantes de Nutrición (n=90; 40,9%)
mientras la mayor frecuencia de actividad fue verificada en los
estudiantes de Educación Física. Doscientos veinte y tres (58,2%),
218 (56,9%), 191 (49,9%) y 296 (77,3%) de los estudiantes
consumían frutas, zumos, legumbres y verduras y leche y derivados
a diario, respectivamente. Conclusión: Una parte sustancial de
alumnos presento consumo regular de alimentos saludables. Se
observó, todavía, un nivel considerable de sedentarismo en los
universitarios.
Palabras-clave
Hábitos Alimenticios; Enfermedad Crónica; Actividad Motora; Estudiantes
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