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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 27, No. 3, 2014, pp. 349-356
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Bioline Code: bh14093
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 27, No. 3, 2014, pp. 349-356
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FEEDING IN SCHOOL AND NUTRITIONAL STATUS OF ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS
Ferreira, Jeani Tedeschi; Lemos, Joana; Bosco, Simone Morelo Dal & Adami, Fernanda Scherer
Abstract
Objective: To relate the nutritional status and sex of elementary students with the intake of
free school meals, meals bought at canteens and meals brought from home. Methods:
Cross-sectional observational study performed in 2013 with 120 students from 5th to 9th
grade of two elementary and public school of a municipality in Rio Grande do Sul. A structured
questionnaire was applied to investigate free school meals, meals purchased at school or
brought from home. Weight, height and waist circumference (WC) were measured. The
distribution of percentiles of Body Mass Index (BMI) was analyzed and the nutritional status
was ranked, using the Fisher’s Exact Test for analysis. Results: Female students (n=36; 46.8%)
reported not consuming the free school meals because they dislike it, and male students
(n=22; 51.2%) because they do not feel hungry (p=0.028). Regarding the food purchased at
school, females’ preference (n=12; 27.9%) was for candies and males’ (n=21; 48.8%) was
for hot dog (p=<0.001). The majority of the students classified as eutrophic (n=28; 33.3%)
consumed the food because they were hungry, and those classified as overweight/obese
(n=24; 70.6%), because they considered it healthy and nutritious (p=0.028). Conclusion:
Most eutrophic, overweight and obese students in both genders consume 2-3 free meals
offered at school per week and they give preference to bringing from home some biscuits,
snacks and sandwiches made with white bread. Females prefer soft drinks, goodies, candies,
and cakes, while males prefer the hot dog.
Keywords
School Feeding; Nutritional Status; Students
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Alimentação na escola e estado nutricional de estudantes do ensino fundamental
Ferreira, Jeani Tedeschi; Lemos, Joana; Bosco, Simone Morelo Dal & Adami, Fernanda Scherer
Resumo
Objetivo: Relacionar o estado nutricional e o sexo de estudantes do ensino fundamental
ao consumo da alimentação escolar gratuita, comprada nas cantinas e trazida de casa.
Métodos: Estudo observacional, transversal, realizado em 2013 com 120 estudantes do 5° ao
9° ano de duas escolas municipais de ensino fundamental de um município gaúcho. Aplicouse
questionário estruturado para investigação acerca da alimentação escolar gratuita,
comprada na escola ou trazida de casa. Foram aferidos peso, altura e circunferência da
cintura (CC). Analisou-se a distribuição dos percentis do índice de massa corporal (IMC)
e classificou-se o estado nutricional utilizando-se o Teste Exato de Fisher para análise.
Resultados: Estudantes do sexo feminino (n=36; 46,8%) referiram não consumir a
alimentação escolar gratuita porque não gostam, e os estudantes do sexo masculino (n=22;
51,2%), porque não sentem fome (p=0,028). Com relação à alimentação comprada na escola,
a preferência feminina (n=12; 27,9%) foi por guloseimas, e a masculina (n=21; 48,8%), por
cachorro quente (p=<0,001). A maioria dos estudantes classificados como eutróficos (n=28;
33,3%) consumia a alimentação porque sentia fome, e os com sobrepeso/obesidade (n=24;
70,6%), porque a considerava saudável e nutritiva (p=0,028). Conclusão: Os estudantes
eutróficos, com sobrepeso e obesidade de ambos os sexos consomem de 2 a 3 refeições
gratuitas oferecidas na escola por semana e demonstram preferência por trazer de casa
bolachas, salgadinhos e sanduíches com pão branco. O sexo feminino prefere refrigerantes,
guloseimas, doces e bolos, enquanto o sexo masculino, cachorro quente.
Palavras-chave
Alimentação Escolar; Estado Nutricional; Estudantes
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Alimentación en la escuela y el estado nutricional de estudiantes de la enseñanza fundamental
Ferreira, Jeani Tedeschi; Lemos, Joana; Bosco, Simone Morelo Dal & Adami, Fernanda Scherer
Resumen
Objetivo: Relacionar el estado nutricional y el sexo de estudiantes
de la enseñanza fundamental con el consumo de la alimentación
gratuita de la escuela, la de las cafeterías de la escuela y las que
se trae de casa. Métodos: Estudio observacional y transversal
realizado en 2013 con 120 estudiantes del 5° al 9° año de dos
escuelas municipales de enseñanza fundamental de un municipio
del Sur de Brasil. Se aplicó un cuestionario estructurado para
investigar sobre la alimentación gratuita de la escuela, aquella
comprada en la cafetería o la que se trae de casa. Fueron
verificados el peso, la altura y circunferencia de la cintura (CC).
Se analizó la distribución de los percentiles del índice de masa
corporal (IMC) y se clasificó el estado nutricional utilizándose
la prueba Exacto de Fisher. Resultados: Estudiantes del
sexo femenino (n=36; 46,8%) refirieron que no consumían la
alimentación gratuita de la escuela porque no les gustan y los
estudiantes del sexo masculino (n=22; 51,2%) porque no tienen
hambre (p=0,028). Respecto la alimentación adquirida en la
escuela la preferencia femenina (n=12; 27,9%) fue por golosinas
y la masculina (n=21; 48,8%) por perrito caliente (p=<0,001).
La mayoría de los estudiantes clasificados como eutróficos
(n=28; 33,3%) consumían la alimentación porque tenían hambre
y aquellos con sobrepeso/obesidad (n=24; 70,6%) porque la
consideraba saludable y nutritiva (p=0,028). Conclusión: Los
estudiantes eutróficos de ambos sexos con sobrepeso y obesidad
consumen entre 2 y 3 comidas gratuitas ofrecidas en la escuela
cada semana y demuestran la preferencia de traer de casa galletas,
ganchitos y emparedados de pan blanco. El sexo femenino prefiere
refrescos, golosinas, dulces y pasteles mientras el sexo masculino
prefiere el perrito caliente.
Palabras-clave
Alimentación Escolar; Estado Nutricional; Estudiantes
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