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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 27, No. 4, 2014, pp. 518-526
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Bioline Code: bh14135
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 27, No. 4, 2014, pp. 518-526
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ASSESSING FRUIT AND VEGETABLE CONSUMPTION AMONG FAMILIES OF USERS OF THE PROGRAMA ACADEMIA DA SAÚDE (PAS)
Figueira, Tais Rocha; Lopes, Aline Cristine Souza & Modena, Celina Maria
Abstract
Objective: To investigate fruit and vegetable (F&V) consumption among families of users
of the Programa Academia da Saúde (PAS). Methods: A qualitative and exploratory study
conducted with four users of a unit of the PAS of Belo Horizonte-MG-BR. Data were collected
during July 2012 through a semi-structured interview and underwent content analysis. The
identified categories were: fruits and vegetables are essential to health; learning to eat and
like fruits and vegetables; and purchasing of fruits and vegetables. Results: The consumption
of fruits and vegetables was influenced by its beneficial effect on health and by the taste, in
addition to being a value transmitted intergenerationally. Knowledge of the recommended
consumption levels was not established in the study population. Fruits and vegetables were
purchased from shops in the neighborhood, which needed to improve the price, quality and
hygiene, the main criteria used to decide where to go shopping. Conclusion: The results
show the need for the development of educational interventions directed to families and
merchants to stimulate the consumption of fruits and vegetables and guarantee the access to
better quality food.
Keywords
Food consumption; Fruit and Vegetables; Family
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pt |
Avaliação do consumo de frutas e hortaliças entre famílias de usuários do Programa Academia da Saúde (PAS)
Figueira, Tais Rocha; Lopes, Aline Cristine Souza & Modena, Celina Maria
Resumo
Objetivo:Investigar o consumo de frutas e hortaliças (F&H) entre famílias de usuários
de um polo do Programa Academia da Saúde (PAS). Métodos: Tratou-se de um estudo
exploratório, com abordagem qualitativa, do qual participaram quatro usuários de um polo
do PAS de Belo Horizonte-MG. Os dados foram coletados durante o mês de julho de 2012,
por meio de entrevista semiestruturada, e analisados pela técnica de análise de conteúdo. As
categorias de análise que emergiram do estudo foram: frutas e hortaliças são primordiais
para a saúde; aprendendo a comer e a gostar de frutas e hortaliças; e a aquisição de frutas
e hortaliças. Resultados: O consumo de frutas e hortaliças foi influenciado pelo efeito
benéfico à saúde e pelo paladar, além de um valor transmitido intergeracionalmente. O
conhecimento sobre quantidades recomendadas para ingestão não estava estabelecido na
população investigada. As frutas e hortaliças eram adquiridas em comércios próximos à
moradia, havendo necessidade de melhoria desses estabelecimentos em relação à qualidade,
preço e higiene, principais critérios utilizados para definição das compras. Conclusão:
Os resultados revelam a necessidade do desenvolvimento de intervenções educativas
direcionadas às famílias e comerciantes visando estimular o consumo de frutas e hortaliças
e garantir acesso a esses alimentos com melhor qualidade.
Palavras-chave
Consumo de Alimentos; Frutas; Hortaliças; Família
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es |
Evaluación del consumo de frutas y hortalizas en las familias de usuarios del Programa Academia de la Salud (PAS)
Figueira, Tais Rocha; Lopes, Aline Cristine Souza & Modena, Celina Maria
Resumen
Objetivo: Investigar el consumo de frutas y verduras y hortalizas
(F&H) en las familias de usuarios de una unidad del Programa
Academia de la Salud (PAS). Métodos:Se trató de un estudio
exploratorio de abordaje cualitativo en el cual participaron
cuatro usuarios de una unidad del PAS de Belo Horizonte-MG. Se
recogieron los datos durante el mes de julio de 2012 a través de
una entrevista semiestruturada y el análisis a través del análisis
de contenido. Las categorías de análisis que emergieron del
estudio fueron: frutas y hortalizas son primordiales para la salud;
aprendiendo a comer y a que le guste las frutas y hortalizas; y
la adquisición de frutas y hortalizas. Resultados:El consumo
de frutas y hortalizas ha sido influenciado por el efecto benéfico
a la salud y por el paladar, además de un valor transmitido por
generaciones. El conocimiento de las cantidades recomendadas
para la ingesta no estaba establecido en la población
investigada. Las frutas y hortalizas fueron adquiridas en los
comercios próximos a la vivienda con la necesidad de mejoría
de estos establecimientos sobre la calidad, el precio y la higiene,
principales criterios utilizados para la definición de las compras.
Conclusión:Los resultados revelan la necesidad del desarrollo
de intervenciones educativas dirigidas a las familias comerciantes
visando estimular el consumo de frutas e hortalizas y garantizar el
acceso de esos alimentos de mejor calidad.
Palabras-clave
Consumo de Alimentos; Frutas; Verduras; Familia
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