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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222
EISSN: 1806-1230
Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 370-378
Bioline Code: bh15067
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 370-378

 pt Alimentação e Diabetes Mellitus: percepção e consumo alimentar de idosos no interior de Pernambuco
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante

Resumo

Objetivo: Avaliar o conhecimento sobre alimentação relacionada ao diabetes e identificar fatores que possam interferir na adesão à terapia nutricional e nas escolhas alimentares de participantes de um Centro de Convivência de Idosos em Sairé-PE.
Métodos: Estudo quantitativo, transversal e descritivo com 39 frequentadores do referido centro, de julho a agosto de 2014, portadores ou não de diabetes mellitus. Aplicaram-se dois questionários para avaliar dados socioeconômicos, conhecimento alimentar e fatores culturais, e verificar o consumo de alimentos de alto e baixo índice glicêmico. Os dados foram analisados através do Programa Assistat versão 7.0 beta.
Resultados: Observou-se que a maioria possui conhecimentos sobre tipos de alimentos que podem influenciar no tratamento de diabetes mellitus, pois 51,2% (n=20) disseram conhecer algum alimento que pode reduzir os riscos de acometimento ou auxiliar no tratamento do diabetes. A maioria disse ter adquirido esse conhecimento por meio de televisão (35%; n=7) e conversa com conhecidos (35%; n=7). Verificando o consumo alimentar, constatou-se maior consumo de alimentos com alto índice glicêmico. Porém, entre os diabéticos, viu-se que os alimentos de baixo índice glicêmico são consumidos mais vezes por semana.
Conclusão: Considerou-se adequado o nível de conhecimento em relação à alimentação e diabetes, mas viu-se que fatores socioeconômicos e culturais podem interferir na adesão à dietoterapia ou nas escolhas alimentares dos indivíduos. Contudo, o consumo alimentar se mostrou mais adequado entre os diabéticos.

Palavras-chave
Consumo Alimentar; Idoso; Diabetes Mellitus

 
 en FEEDING AND DIABETES MELLITUS: PERCEPTION AND FOOD CONSUMPTION BY ELDERLY PEOPLE IN THE HINTERLANDS OF PERNAMBUCO
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante

Abstract

Objective: To evaluate the knowledge of diabetes diet and identify factors that may interfere with the adherence to nutritional therapy and food choices of participants in a Community Center for the Elderly in Sairé, PE.
Methods: A quantitative, descriptive and cross-sectional study, which evaluated 39 attendees of that center, from July to August 2014, with or without diabetes mellitus. Two questionnaires were applied to assess socioeconomic data, nutrition knowledge and cultural factors, and check the consumption of food with high and low glycemic index. Data was analyzed using the Assistat Program 7.0 Beta version.
Results: The majority of the respondents have knowledge about types of foods that may influence the treatment of diabetes mellitus, as 51.2% (n=20) reported knowing some food that can reduce the risk for diabetes onset or assist in its treatment. Most of the participants reported having acquired such knowledge through the television 35% (n=7) and conversation with peers 35% (n=7). Evaluation of the food intake evidenced higher consumption of foods with high glycemic index. However, among diabetic patients, foods with low glycemic index are consumed more times per week.
Conclusion: The knowledge about nutrition and diabetes mellitus was considered adequate, but socioeconomic and cultural factors may interfere in the adherence to diet therapy for diabetes or in the food choices made by the individuals. However, food consumption was considered appropriate among diabetics.

Keywords
Food Consumption; Aged; Diabetes Mellitus

 
 es Alimentación y Diabetes Mellitus: percepción y consumo de alimentos de mayores del interior de Pernambuco
Barbosa, Maria Andressa Gomes; Almeida, Ana Maria Rampeloti; Figueiredo, Mariana Andrade; Negromonte, Adriana Guimarães; Silva, Jordana Sirlaide Lima da; Viana, Marcia Gabrielle Silva & Galvão, Georgia Karoline Cavalcante

Resumen

Objetivo: Evaluar el conocimiento sobre la alimentación relacionada a la diabetes e identificar los factores que puedan contribuir para la adhesión de la terapia nutricional y las elecciones alimentarias de los participantes de un Centro de Convivencia para Mayores de Sairé-PE.
Métodos: Estudio cuantitativo, transversal y descriptivo con 39 mayores del referido centro entre Julio y Agosto de 2014, portadores o no de diabetes mellitus. Se aplicó dos cuestionarios para evaluar los datos socioeconómicos, el conocimiento alimentario y factores culturales y verificar el consumo de alimentos de bajo y alto índice glicémico. Los datos fueron analizados a través del Programa Assistat versión 7.0 beta.
Resultados: Se observó que la mayoría tiene conocimientos de los tipos de alimentos que pueden influir en el tratamiento de la diabetes mellitus pues el 51,2% (n=20) afirmaron conocer algún alimento que puede reducir los riesgos de tener la diabetes o auxiliar en su tratamiento. La mayoría afirmó haber adquirido este conocimiento a través de la televisión (35%; n=7) y charla con conocidos (35%; n=7). Al verificar el consumo de alimentos, se constató mayor consumo de alimentos con alto índice glicémico. Sin embargo, entre los diabéticos, los alimentos de bajo índice glicémico son consumidos más veces a la semana.
Conclusión: Se consideró el nivel de conocimiento sobre la alimentación y la diabetes adecuado pero se observó que factores socioeconómicos y culturales pueden influir en la adhesión de la dietoterapia o en la elección de los alimentos de los individuos. Sin embargo, el consumo de alimentos se mostró más adecuado entre los diabéticos.

Palabras-clave
Consumo de Alimentos; Anciano; Diabetes Mellitus

 
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