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Brazilian Journal in Health Promotion
Fortaleza University
ISSN: 1806-1222 EISSN: 1806-1222
Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 452-462
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Bioline Code: bh15077
Full paper language: English
Document type: Review Article
Document available free of charge
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Brazilian Journal in Health Promotion, Vol. 28, No. 3, 2015, pp. 452-462
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Consumo alimentar de vitamina A por gestantes no Brasil: uma revisão sistemática
Garcêz, Laís Spíndola; Teles, Laísla de França da Silva; Brito, Andrea Nunes Mendes de; Lima, Geânia de Souza Paz & Paiva, Adriana de Azevedo
Resumo
Objetivo: Realizar uma revisão sistemática sobre o consumo alimentar de vitamina A por
gestantes no Brasil. Métodos: A revisão constituiu na busca de artigos publicados no
período de 1999 a 2015 nas bases SciELO, PubMed e LILACS. Ao final, foram selecionados
oito artigos para esta revisão. Resultados: Os métodos utilizados para análise do consumo
de vitamina A foram o questionário de frequência alimentar (QFA) – da dieta ou apenas de
alimentos fontes de vitamina A – e o recordatório alimentar (R24h). Apenas dois artigos
calcularam a adequação da ingestão de vitamina A para a população avaliada. Algumas
limitações metodológicas foram bastante frequentes, destacando-se a ausência e/ou
limitação de informações sobre representatividade da amostra, perdas do estudo, acurácia
dos métodos aplicados e controle das variáveis de confusão. Conclusão: Observa-se que
ainda são escassos os estudos que avaliam de forma criteriosa o consumo de vitamina A
por gestantes no Brasil, e que a identificação e controle dos possíveis vieses do inquérito
dietético poderão melhorar a fidedignidade dos dados encontrados.
Palavras-chave
Deficiência de Vitamina A; Ingestão de Alimentos; Gravidez; Consumo Alimentar; Vitamina A
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en |
VITAMIN “A” FOOD CONSUMPTION BY PREGNANT WOMEN IN BRAZIL: A SYSTEMATIC REVIEW
Garcêz, Laís Spíndola; Teles, Laísla de França da Silva; Brito, Andrea Nunes Mendes de; Lima, Geânia de Souza Paz & Paiva, Adriana de Azevedo
Abstract
Objective: To conduct a systematic review of the Vitamin “A” food consumption by
pregnant women in Brazil. Methods: The review consisted of a search for articles published
in the period from 1999 to 2015 in SciELO, PubMed, and LILACS databases. At the end,
eight articles were selected for this review. Results: The methods used for the analysis
of the intake of vitamin “A” were: food frequency questionnaire (FFQ) – considering the
diet or only vitamin “A” foods and the dietary recall (24hDR). Only two articles estimated
the adequacy of the Vitamin “A” food consumption by the population assessed. Some
methodological limitations were quite frequent, emphasizing the lack and/or limitation
of information on the sample representativeness, loss of studies, accuracy of the methods
applied and the control of confounding variables. Conclusion: It is observed that there are
still few studies that critically assess the Vitamin “A” food consumption by pregnant women
in Brazil, and that the identification and control of possible biases of the dietary surveys can
improve the reliability of the information found.
Keywords
Vitamin A Deficiency; Food Intake; Pregnancy; Food consumption; Vitamin A
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es |
Consumo alimentario de vitamina A en embarazadas de Brasil: una revisión sistemática
Garcêz, Laís Spíndola; Teles, Laísla de França da Silva; Brito, Andrea Nunes Mendes de; Lima, Geânia de Souza Paz & Paiva, Adriana de Azevedo
Resumen
Objetivo: Realizar una revisión sistemática sobre el consumo
alimentario de vitamina A en embarazadas de Brasil. Métodos:
La revisión se dio por la búsqueda de artículos publicados en el
periodo entre 1999 y 2015 en las bases de datos SciELO, PubMed
y LILACS. Por fin fueron seleccionados ocho artículos para esta
revisión. Resultados: Los métodos utilizados para el análisis del
consumo de la vitamina A fueron el cuestionario de la frecuencia
alimentaria (QFA) – de la dieta o solamente de alimentos fuentes
de vitamina A – y el recordatorio de 24h (R24h). Solamente dos
artículos calcularon la adecuación para ingestión de vitamina A
para la población evaluada. Algunas limitaciones metodológicas
fueron muy frecuentes, destacándose la ausencia y/o limitación
de informaciones sobre la representatividad de la muestra, las
pérdidas del estudio, la eficacia de los métodos aplicados y el
control de las variables de confusión. Conclusión: Todavía se
observan pocos estudios que evalúan con criterios el consumo de
la vitamina A en las embarazadas de Brasil y que la identificación
y el control de los posibles sesgos de la averiguación dietética
puede que mejore la fidedignidad de los datos encontrados.
Palabras-clave
Deficiencia de Vitamina A; Ingestión de Alimentos; Embarazo; Consumo de Alimentos; Vitamina A
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