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Ciência Florestal
Centro de Pesquisas Florestais - CEPEF, Departamento de Ciências Florestais - DCFL, Programa de Pós Graduação em Engenharia Florestal - PPGEF
ISSN: 0103-9954 EISSN: 0103-9954
Vol. 22, No. 1, 2012, pp. 171-181
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Bioline Code: cf12016
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Ciência Florestal, Vol. 22, No. 1, 2012, pp. 171-181
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EFFECT OF WOOD DISSOLVED SOLIDS ON BLEACHABILITY AND PHYSICAL, MECHANICAL AND OPTICAL PROPERTIES OF EUCALYPTUS BLEACHED PULP
Longue Júnior, Dalton & Colodette, Jorge Luiz
Abstract
Many studies have shown that the yield of kraft pulping can be improved by xylan reabsorption to the pulp
during the cooking, and kraft black liquor contains significant fraction of xylan from wood, an important
source of these macromolecules. However, the effect of this technique in the physical-mechanical and
optical properties of bleached eucalyptus pulp is not very clear. This study produced pulp from eucalyptus
kraft conventional cooking with different additions of black liquor (0, 25, 50, 75 and 100% v/v). The
cooking was conducted to kappa number 17-18 and the resulting pulps were delignified with oxygen in
fixed conditions. Bleaching was performed using a sequence DHT (EP) DP to end whiteness 92% ISO. Next
pulps were refined in a PFI mill at different levels of revolutions (0, 500, 1,500, 3,000 and 6,000) and tests
of tear resistance, bursting and the air flow, elongation, opacity, density, apparent specific volume, Klemm
capillary and water retention value (WRV). The efficiency and brightness gain of the pre-delignification
were slightly affected by the addition of black liquor in kraft pulping. The addition of 50% of black liquor
to cooking resulted in a worse pulp ability for bleaching, and the chlorine demand increased by 5.3 kg/t
pulp oven dry to obtain 92% ISO brightness. The physical-mechanical and optical properties bleached kraft
pulps were not influenced significantly by the use of black liquor in cooking.
Keywords
hemi-cellulose removal; xylans; bleaching; physical-mechanical properties
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pt |
EFEITO DOS SÓLIDOS DISSOLVIDOS DA MADEIRA NA BRANQUEABILIDADE E NAS PROPRIEDADES FÍSICO-MECÂNICAS E ÓPTICAS DE POLPA kraft BRANQUEADA DE EUCALIPTO
Longue Júnior, Dalton & Colodette, Jorge Luiz
Resumo
Muitos estudos demonstram que o rendimento da polpação kraft pode ser melhorado pela readsorção de
xilanas à polpa durante o cozimento, e o licor negro kraft contém fração significativa das xilanas da madeira,
sendo uma importante fonte dessas macromoléculas. Porém, o efeito dessa técnica nas propriedades físicomecânicas
e ópticas de polpa branqueada de eucalipto, ainda não está bem esclarecido. Neste estudo foram
produzidas polpas de eucalipto provenientes de cozimento kraft convencional, com diferentes adições
de licor negro (0, 25, 50, 75 e 100 % v/v). Os cozimentos foram conduzidos até número kappa 17-18
e as polpas resultantes foram deslignificadas com oxigênio em condições fixas. O branqueamento foi
realizado utilizando uma sequência DHT(EP)DP até alvura final 92 % ISO. Em seguida as polpas foram
refinadas num moinho PFI a diferentes níveis de revoluções (0, 500, 1.500, 3.000 e 6.000) e realizados
testes de resistência ao rasgo, ao arrebentamento e à passagem de ar, alongamento, opacidade, densidade,
volume específico aparente, capilaridade Klemm e índice de retenção de água (WRV). A eficiência e o
ganho de alvura da pré-deslignificação com oxigênio foram ligeiramente prejudicados pela adição de licor
negro ao cozimento kraft. A adição de 50 % de licor negro aos cozimentos resultou em polpas de pior
branqueabilidade, sendo a demanda de cloro ativo aumentada em 5,3 kg/t celulose seca para obtenção
de alvura 92 % ISO. As propriedades físico-mecânicas e ópticas das polpas kraft branqueadas não foram
influenciadas, significativamente, pelo uso de licor negro no cozimento.
Palavras-chave
remoção de hemiceluloses; xilanas; branqueamento; propriedades físico-mecânicas
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