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Journal of Biotechnology and Biodiversity
Gessiel Newton Scheidt
ISSN: 2179-4804
Vol. 2, No. 1, 2011, pp. 13-21
Bioline Code: jy11003
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Journal of Biotechnology and Biodiversity, Vol. 2, No. 1, 2011, pp. 13-21

 pt Fermentation of sugar cane juice (Sacharum officinarum) cultivar RB 7515 by wild yeasts resistant to UVC
Sobrinho, VS; da Silva, VCF & Cereda, MP

Resumo

Fermentações alcoólicas comerciais convivem com contaminações por microrganismos presentes nos colmos de cana ou na água industrial. Os contaminantes são bactérias ou leveduras “selvagens” que resultam em prejuízos de rendimento. O controle destas contaminações é feito com ácido e antibiótico. A desinfecção por radiação ultravioleta é eficiente em líquidos transparentes e apresenta vantagem por não deixar resíduos. Relatos do efeito sobre microrganismos em líquidos turvos e coloridos são escassos. A pesquisa avaliou o uso de lâmpada comercial de radiação UVC para redução de carga microbiana e seu efeito sobre a fermentação do caldo de cana cultivar RB 7515. O caldo bruto e água usados na diluição a Brix 12,0 foram submetidos às doses de 0, 500, 1000, 2000 e 4000 Joules/l. As contagens foram feitas em meios de cultivo específicos. A dose 500 Joules/L foi suficiente para eliminar os coliformes, mas sobreviveram leveduras e bactérias mesófilas. Doses superiores a 500 Joules/l eliminaram todos os microrganismos. O caldo tratado diluído a 12 Brix foi fermentado com a leveduras sobrevivente até estabilização do Brix, proporcionando vinho a 5°GL para todos os tratamentos. Considerou-se que a potencialidade de leveduras selvagens resistentes à radiação UVC foi comprovada.

Palavras-chave
Fermentação alcoólica; contaminantes; água; diluição; desinfecção

 
 en Fermentation of sugar cane juice ( Sacharum officinarum check for this species in other resources ) cultivar RB 7515 by wild yeasts resistant to UVC
Sobrinho, VS; da Silva, VCF & Cereda, MP

Abstract

Commercial alcoholic fermentations coexist with microbial contamination come together with sugar cane or industrial water. The contaminants are bacteria or wild yeast that also results reduction in yield. The contaminants control use acid treatment and antibiotics. Disinfection by ultraviolet radiation is efficient in transparent liquid and has as advantage leaving no residues. Reports on the UV effect over microorganisms in turbid and colored liquids are scarce. The research evaluated the use of commercial UVC lamp in continuous reactor for reducing microbial load and its effect on the fermentation of sugarcane cultivar RB 7515. The sugar cane juice and tap water used in dilution were both exposed to doses of 0, 500, 1000, 2000 and 4000 Joules/l juice. The counts were made in specific culture media. The dose 500 Joules/liter was enough to eliminate the coliforms, but survived yeast and bacteria without difference to the others dose. The treated sugar cane juice was diluted to 12 Brix and fermented by the surviving wild yeasts until Brix stabilization. The alcoholic graduation was 5° GL for all the treatment. It was proved the ability of wild yeasts resistant to UVC even with long fermentation times.

Keywords
Alcoholic fermentation; contamination control; water; dilution; Wild yeasts; UVC resistance

 
© Journal of Biotechnology and Biodiversity
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