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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 1022-1301
Vol. 13, No. 2, 2005, pp. 43-50
Bioline Code: la05006
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 13, No. 2, 2005, pp. 43-50

 en Performance and digestibiliy of early weaned pigsreceiving rice, corn grains or dark wheat flour
A.R. Ebert, A. Machado Leal Ribeiro e A. de Mello Kessler

Abstract

The effect of the utilization of corn grain, broked rice and dark wheat flour as starch source in raw or cooked form on performance, small intestine morphology and energy and nitrogen metabolism of piglets was evaluated. Seventy two piglets, weaned at 16 days of age, were located in 30 metabolism cages, with 2 or 3 piglets. They received water and feed ad libitum and were kept in a thermoneutral environmental. Diets with dark wheat flour resulte in a higher body weight and daily weight gain and better feed: gain ratio than diets whit corn grain. Daily feed intake was not affect by starch sources. Cooked sources were not superior to raw sources in animal performance. Diets based on raw dark wheat flour and raw broken rice showed a higher gross profit at the end of feeding trial. These same diets showed a higher coefficient of apparent digestibility of dry matter and gross energy and a higher metabolizability of energy, than diets based on corn grain. The crude protein coefficient of apparent digestibility and the daily nitrogen retention were greater for diets based on dark wheat flour than for corn diets. These results can be partly explained by the greater crude protein and aminoacids levels of the diet with wheat. Neither villi height, nor cript depth were different of day 8, 16 and 22th of the experiment, relative to the offered diets. Otherwise, villi height incresed significantly from 8 to 16th day, while cript depth did not show different in the measured days.

Keywords
estibility, heat processing, piglets, starch source

 
 pt Desempenho e digestibilidade de leitões recém desmamadosrecebendo grãos de arroz, milho ou farinha de trigo escura
A.R. Ebert, A. Machado Leal Ribeiro e A. de Mello Kessler

Resumo

Foi avaliado o efeito da utilização de grão de milho, arroz quebrado e farinha escura de trigo na forma crua ou cozida como fontes de amido sobre o desempenho, a morfologia do intestino delgado e o metabolismo da energia e do nitrogênio de leitões. Foram utilizados 72 leitões, desmamados aos 16 dias de idade, alojados em 30 gaiolas de metabolismo, divididos de 2 a 3 leitões/gaiola. Os leitões receberam água e ração à vontade e foram mantidos em temperaturas de conforto térmico. As dietas à base de farinha de trigo proporcionaram um maior peso corporal, ganho diário de peso e uma melhor conversão alimentar comparadas às dietas a base de milho. O consumo diário de ração não foi afetado pela fonte de amido das dietas. As fontes cozidas não proporcionaram desempenho superior aos leitões. As dietas à base de farinha de trigo e arroz quebrado não processadas proporcionaram uma maior margem de lucro bruto ao final do experimento e apresentaram maior coeficiente de digestibilidade aparente da matéria seca e da energia bruta e maior metabolizabilidade da energia. O coeficiente de digestibilidade aparente da proteína bruta e a retenção diária de nitrogênio foram maiores nas dietas com farinha de trigo comparadas às de milho. Parte destes resultados podem estar relacionados ao fato de que dietas com trigo contiveram maiores níveis de proteína bruta e aminoácidos. Nem altura de vilosidades, nem profundidade de cripta foram diferentes no 8, 16 ou 22° dia do experimento, em função das dietas oferecidas. No entanto a altura das vilosidades aumentou significativamente do 8° para o 16° dia, enquanto que a profundidade de cripta não se mostrou diferente nos dias medidos.

Palavras-chave
tibilidade, fontes de amido, leitões, processamento térmico

 
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