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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 1022-1301
Vol. 13, No. 3, 2005, pp. 103-108
Bioline Code: la05015
Full paper language: Spanish
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 13, No. 3, 2005, pp. 103-108

 en Partial replacement of corn by cassava starch byproduct on performance and 'carcass characteristics of feedlot heifers
J. de Araujo Marques , D. Maggioni , R.E. da Silva, I. Nunes do Prado, F.L.B. Cavaliere, S. Ferreira Caldas Neto, F. Zawadzki

Abstract

The objective of this work was to study the effects of partial substitution of corn grain (COR) by dry cassava starch byproduct (CAS) on feed intake, weight gain, feed conversion and carcass physical characteristics in crossbred beef heifers finished in feedlot. Fifty-four heifers, of approximately 15 mo of age and 317 kg mean liveweight, were randomly distributed, in blocks according to breed group, between two treatments, with 27 replicates for performance characteristics and 9 for carcass evaluation. The animals were fed ad libitum twice daily, with corn silage and one of two different concentrates, based on soybean meal and either COR or half COR and half CAS as energy source. No differences (P>0.05) were found between treatments in the variables studied, overall mean values being: daily weight gain (1.1 kg), dry matter (DM) intake (9.1 kg), DM intake/100 kg liveweight (2.6 kg), feed conversion ratio (8.4), warm carcass weight (209.3 kg), carcass weight in arrobas (13.9), carcass yield (51.7%) carcass length (121.1 cm), leg length (71.5 cm), rump roast thickness (25.5 cm), subcutaneous fat thickness (6.6 cm), muscle percentage (30.5), bone percentage (15.5), and muscle plus fat:bone proportions (5.4:1). The dry cassava byproduct can replace 50% of corn in the concentrate without effects on performance and carcass characteristics of crossbred heifers finished in feedlot.

Keywords
Bovine, Beef cattle, Carcass, feedlot

 
 es Substituição parcial do milho pela massa de fecularia seca sobre o desempenho e características da carcaça de novilhas em confinamento
J. de Araujo Marques , D. Maggioni , R.E. da Silva, I. Nunes do Prado, F.L.B. Cavaliere, S. Ferreira Caldas Neto, F. Zawadzki

Resumen

O objetivo deste trabalho foi estudar o efeito da substituição parcial do milho pela massa de fecularia seca sobre o ganho em peso, características de carcaça, consumo e conversão alimentar de fêmeas bovinas de corte mestiças terminadas em confinamento. Foram utilizadas 54 novilhas, com idade aproximada de 15 meses e peso médio de 317 kg. Estas foram distribuídas ao acaso, em dois blocos de acordo com o grupo genético e em dois tratamentos, com 27 repetições para avaliação de desempenho e nove animais para avaliação de características da carcaça. Os animais foram alimentados «ad libitum» duas vezes ao dia, com silagem de milho e os tratamentos consistiram do uso de dois concentrados à base de farelo de soja com duas fontes energéticas diferentes, o milho (MIL) e o milho mais massa de fecularia seca (MAS). Não houve diferença significativa entre os tratamentos para as variáveis estudadas, obtendo-se os seguintes valores médios diários para ganho de peso (1,1 kg), consumo de matéria seca (9,1 kg), consumo de matéria seca em relação ao peso vivo (PV) (2,6 kg/100 kg PV) e conversão alimentar (8,4 kgMS/kg ganho); peso de carcaça quente (209,3 kg), peso de carcaça em arroba (13,9@), rendimento de carcaça quente (51,7%), comprimento de carcaça (121,1 cm), comprimento de perna (71,5 cm), espessura do coxão (25,5 cm), espessura de gordura subcutânea (6,6 mm), percentagem de músculo (54,4%), percentagem de gordura (30,5%), percentagem de osso (15,5%) e proporção porção comestível:osso (5,4:1. Em conclusão, a massa de fecularia seca pode substituir 50% do milho no concentrado, sem alterar o desempenho e as características físicas da carcaça de novilhas mestiças terminadas em confinamento.

Palabras-clave
Bovinos, carcaça, confinamento, mandioca, Produção de carne

 
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