search
for
 About Bioline  All Journals  Testimonials  Membership  News


Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 1022-1301
Vol. 14, No. 1, 2006, pp. 10-16
Bioline Code: la06002
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 14, No. 1, 2006, pp. 10-16

 en Double muscling I. - Performance and carcass characteristics in beef cattle
C. Salviano Teixeira, D.A. Andrade de Oliveira e C.R. Quirino

Abstract

Double muscling or muscular hypertrophy is a genetic inheritance found in several species of economic interest, such as cattle, sheep and pigs. The highest frequency in cattle is found in Belgian Blue and Piedmontese breeds. However it is also found in Charolais, Rubea Galega, Marchigiana and others breeds. The superior carcass characteristics and higher proportion of prime cuts have been responsible for the worldwide increase in the number of animals with muscular hypertrophy, due to either the systematic selection of animals for double-muscled animals or the use of double muscled animals in crossbreeding. Despite of the fact that double muscling is associated with reduced fertility and dystocia, in the economic context, the gains in feed conversion and meat quality (leaner and more tender beef) outweigh the costs of these problems.

Keywords
beef cattle, carcass characteristics, double muscling, meat production, muscular hypertrophy, myostatin.

 
 es Musculatura dupla. I - Características de desempenho eda carcaça de bovinos
C. Salviano Teixeira, D.A. Andrade de Oliveira e C.R. Quirino

Resumen

A musculatura dupla ou hipertrofia muscular é uma herança congênita e pode ser encontrada em bovinos, ovinos e suínos entre outras espécies. Em bovinos sua frequência é mais alta nas raças Belgian Blue e Piemontesa, entretanto, pode ser encontrado nas raças Charolesa, Rubea Galega, Marchigiana entre outras. As características de carcaça e cortes superiores têm sido responsáveis pelo aumento no número de indivíduos com hipertrofia muscular em várias regiões do mundo, gerada pela seleção sistemática para animais com musculatura dupla ou o uso destes em acasalamentos cruzados. Apesar da musculatura dupla estar associada a problemas, tais como distócia e redução de fertilidade, no contexto econômico, os ganhos na conversão alimentar e na qualidade da carne (mais macia e magra) têm compensado os custos de tais problemas.

Palabras-clave
Bovinos, características de carcaça, hipertrofia muscular, miostatina, musculatura dupla, produção de carne.

 
© Copyright 2006 - ALPA. Arch. Latinoam. Prod. Anim.
Alternative site location: http://www.alpa.org.ve/ojs/index.php

Home Faq Resources Email Bioline
© Bioline International, 1989 - 2024, Site last up-dated on 01-Sep-2022.
Site created and maintained by the Reference Center on Environmental Information, CRIA, Brazil
System hosted by the Google Cloud Platform, GCP, Brazil