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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301 EISSN: 1022-1301
Vol. 14, No. 1, 2006, pp. 17-23
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Bioline Code: la06003
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge
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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 14, No. 1, 2006, pp. 17-23
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Musculatura dupla: II - Deteminação genética
C. Salviano Teixeira, D.A. Andrade de Oliveira, C.R. Quirino
Resumen
Em algumas raças bovinas têm sido observadas mutações no gene da miostatina que afetam a massa muscular, determinando o fenótipo musculatura dupla ou hipertrofia muscular. Apesar de certas limitações relacionadas à dificuldade de parto, as carcaças destes animais são consideradas superiores, resultando em maior produção de carne, maior proporção de cortes nobres e carne mais macia e magra, e vêm sendo empregadas em sistemas de produção de carne em todo o mundo. A possibilidade de identificar genótipos de animais portadores das mutações tem contribuído de forma decisiva em programas de seleção. Mutações foram identificadas também em outras espécies de interesse econômico, como ovinos, possibilitando o desenvolvimento de novas pesquisas e estratégias para melhorar a produção.
Palabras-clave
Bovinos, miostatina, marcadores genéticos, musculatura dupla
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Double muscling II. - Genetic determination
C. Salviano Teixeira, D.A. Andrade de Oliveira, C.R. Quirino
Abstract
Mutations in the myostatin gene that increase muscle mass, charaterize double muscling or muscular hypertrophy phenotype in some cattle breeds. Despite a caveat relative to calving ease, carcass of these animals are considered superior, resulting in higher meat yield, higher proportion of expensive meat cuts and lean and tender meat, and are being used in production systems worldwide. The ability to identify carriers of the mutation has been decisive in selecting animals for meat production systems. The mutation was identified in other species of economic interest, such as sheep, making possible new approaches to research and strategies to improve production systems.
Keywords
Beef cattle, double-muscling, genetic markers, myostatin
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