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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 2075-8359
Vol. 15, No. 2, 2007, pp. 39-44
Bioline Code: la07006
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 15, No. 2, 2007, pp. 39-44

 es Efeito da substituição do milho ( Zea mays check for this species in other resources ) pelo uso de farelode aveia ( Avena sativa check for this species in other resources ) na alimentação de carpascomum ( Cyprinus carpio check for this species in other resources l.)
Graeff, Á.; Tomazelli, A. & Nazareno Pruner, E.

Resumen

O experimento foi conduzido na Estação de Piscicultura/EPAGRI, no município de Caçador/ SC, no período de 01 de dezembro de 2004 a 30 de março de 2005 por 120 dias. Foram utilizados 20 aquários de 50 litros, os quais foram povoados com quatro alevinos de carpa- comum, com peso médio inicial de 1,11 ± 0,04 g e comprimento inicial 4,25 ± 0,06 cm. Utilizou-se nos tratamentos, níveis crescentes de farelo de aveia (0, 33, 66 e 100%) em substituição ao milho, sempre permanecendo a dieta com 28,0% PB e com 3.100 Kcal de energia metabolizável/kg de ração, fornecido na proporção de 5% do peso vivo da repetição, uma vez ao dia. Os alevinos de carpa comum apresentaram ao final do período dos tratamentos, peso médio final de 13,75; 12,80; 11,82 e 10,93 g; comprimento final de 9,17; 8,79; 8,83 e 8,48 cm ; ganho médio em peso de 12,64; 11,69; 10,71 e 9,82 g e o comprimento médio de 4,92; 4,54; 4,58 e 4,23 cm respectivamente, sobrevivência de 87,8; 84,7; 84,0 e 87,7%; conversão alimentar de 2,29; 2,37; 2,48 e 2,43. Pelos resultados, confirmou-se a viabilidade do uso de farelo de aveia em substituição ao milho, na alimentação das carpas comum, com eficiência em até 33% da dieta oferecida.

Palabras-clave
Carpa comum, aveia, milho

 
 en Effect of the substitution of the corn ( Zea mays check for this species in other resources ) by the use of oat powder( Avena sativa check for this species in other resources ) in the common carp ( Cyprinus carpio check for this species in other resources l.) feeding
Graeff, Á.; Tomazelli, A. & Nazareno Pruner, E.

Abstract

The research was conducted in the Estação de Piscicultura/EPAGRI, in the city of Caçador/SC, from December 1st, 2004 to March 30th of 2005 for 120 days. 20 50 – liter bowls were used, which were populated with four common carp fingerlings with start medium weight of 1,11 ± 0,04g and start length 4,25 ± 0,06cm. The treatments used growing levels of oat powder (0, 33, 66 and 100%) in substitution to the corn, always keeping the diet with 28% GP and with 3100kcal of metabolizible energy/kg of ration, supplied in the proportion of 5% of living weight of the repetition, once a day. The common carp fingerlings showed at the end of the treatment period final medium weight of 13,75; 12,80; 11,82 and 10,93g; final medium length 9,17; 8,79; 8,83 and 8,48cm; medium weight gain of 12,64; 11,69; 10,71 and 9,82g and the medium length of 4,92; 4,54; 4,58 and 4,23cm respectively, survival of 87,8; 84,7; 84,0 and 87,7%; feed conversion ratio of 2,29; 2,37; 2,48 and 2,43. The results confirmed the use of the oat powder viability in substitution to the corn, in the common carp feeding, with efficiency up to 33% of the offered diet.

 
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