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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 1022-1301
Vol. 16, No. 2, 2008, pp. 78-83
Bioline Code: la08011
Full paper language: English
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 16, No. 2, 2008, pp. 78-83

 en Quality of the Saanen goat carcass feeding with different levels of roughage and concentrated
Costa, R.G.; de Medeiros, A. Nunes; dos Santos, N.M.; Madruga, M.S.; Santa Cruz, S.E.S. Beltrão; da Silva, R. Gomes & de Melo, L. Santos

Abstract

The objective of this study was to assess the effect of different levels of roughage (v) and concentrate (c) on the quality of Saanen goat carcasses. Thirty-two animals were used: 15 whole males and 17 females with initial average weight of 11kg. The treatments consisted of three rations: 20v:80c, 35v:65c and 50v:50c. The animals were slaughtered with 22kg of live weight, approximately. Although no differences in daily weight gain were seen, there was a tendency of greater gains in treatments with higher levels of concentrate. Such treatments led to shorter rearing periods and, consequently, the animals were younger at slaughter. Profits from cold carcasses were less than 44.0% in average. Higher concentrate levels led to an increase in the consumption of ration, a higher profitability of the carcass and a higher tenderness rating. However, no difference in meat color was observed. Considering the reduction in feeding costs, rations containing 50% roughage and 50% concentrate should be recommended for raising Saanen goats when slaughter is performed around 22kg of live weight.

Keywords
Feeding, Carcass profitability, Ration consumption, Meat color.

 
 es Qualidade de carcaça de caprinos Saanen alimentados com diferentes níveis de volumoso e concentrado
Costa, R.G.; de Medeiros, A. Nunes; dos Santos, N.M.; Madruga, M.S.; Santa Cruz, S.E.S. Beltrão; da Silva, R. Gomes & de Melo, L. Santos

Resumen

Objetivou-se com este estudo avaliar o efeito de diferentes níveis de volumoso (v) e concentrado (c) sobre a qualidade da carcaça de caprinos Saanen. Foram utilizados 32 animais, 15 machos inteiros e 17 fêmeas, com peso médio inicial de 11kg. Os tratamentos consistiam de três relações: 20v:80c, 35v:65c e 50v:50c. Quando os animais machos atingiam aproximadamente 22kg de peso vivo eram abatidos. Embora o ganho de peso diário dos animais não foi influenciado pelos tratamentos, houve uma tendência de maiores ganhos no tratamento com maior nível de concentrado, o que proporcionou um menor período de recria e, conseqüentemente, menor idade para o abate. Os rendimentos de carcaça fria foram em média inferiores a 44.0%. A elevação nos níveis de concentrado proporcionou um aumento no consumo de ração, um maior rendimento de carcaça e uma maior maciez da carne, porém não influenciou a coloração. Considerando a redução nos custos com alimentação, rações contendo 50% de volumoso e 50% de concentrado podem ser recomendadas para a produção de caprinos Saanen com peso estabelecido para o abate de aproximadamente 22kg de peso vivo.

Palabras-clave
Alimentação, Rendimento de carcaça, Consumo de ração, Cor da carne.

 
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