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Zootecnia Tropical
Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas Venezuela
ISSN: 0798-7269
Vol. 19, No. s1, 2001, pp. 251-258
Bioline Code: zt01033
Full paper language: Spanish
Document type: Research Article
Document available free of charge

Zootecnia Tropical, Vol. 19, No. s1, 2001, pp. 251-258

 en Carcass and in vivo morphology and productive and commercial characteristics of Corriedale and Ideal lambs
Gilson De Mendonça, José Carlos Osório, Nelson Manzoni Oliveira, Maria Teresa Osório, Luiz Henrique Diniz, Airam Fernandes Silva

Abstract

An experiment was carried out to compare the morphological, productive and commercial characteristics of Corriedale and Ideal lambs. Forty castrated mutton were used, 19 Ideal and 21 Corriedale, raised on extensive grazing conditions on native grasses, weaned at 70 days and sacrificed at one year of age. The experiment was carried out at EMBRAPA-CPPSUL de Bagé/RS and the laboratory measurements were done UFPEL-FAEM of Zootecnia Department at Pelotas/RS. Corriedale breed showed better values (P<0.05) on conformation, body condition and body legth (in vivo) and leg (in vivo and in carcass) lengths. The other morphological characteristics were not different. On productive and commercial characteristics, Corridale breed had higher sacrifice and hot carcass weights, Ideal breed had lower refrigerating losses (P<0.05) and no differences were observed in cool carcass weight and carcases dressed.

Keywords
Conformation, body condition, morphological characteristics, lamb

 
 es Morfologia in vivo, na carcaça e características produtivas e comerciais em borregos Corriedale e Ideal
Gilson De Mendonça, José Carlos Osório, Nelson Manzoni Oliveira, Maria Teresa Osório, Luiz Henrique Diniz, Airam Fernandes Silva

Resumen

Este trabalho teve por objetivo comparar as raças Corriedale e Ideal quanto a suas características morfológicas, produtivas e de interesse comercial. Foram utilizados 40 borregos castrados das raças Ideal (n = 19) e Corriedale (n = 21), criados em condições extensivas com alimentação de pasto nativo, desmamados com 70 dias e abatidos com 1 ano de idade. A fase experimental de campo foi realizada na EMBRAPA - CPPSUL de Bagé/RS, e a fase laboratorial na UFPel - FAEM - Departamento de Zootecnia, Pelotas/RS. A raça Corriedale apresentou valores significativamente maiores (P<0,05) para conformação, condição corporal, comprimento corporal (todas in vivo) e comprimento da perna in vivo e na carcaça. Nas demais características morfológicas, principalmente aquelas avaliadas na carcaça, não foram encontradas diferenças (P>0,05). Com relação as características produtivas e comerciais, a raça Corriedale apresentou maior peso vivo ao abate e maior peso de carcaça quente, observando-se na raça Ideal as menores perdas por resfriamento, tanto em gramas quanto em percentagem (P<0,05). Não houve significância estatística no peso de carcaça fria e nos rendimentos verdadeiro e comercial (P>0,05).

Palabras-clave
Carcaça, carne, morfologia, ovinos, raça

 
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