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Zootecnia Tropical
Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas Venezuela
ISSN: 0798-7269
Vol. 25, No. 2, 2007, pp. 103-110
Bioline Code: zt07013
Full paper language: Spanish
Document type: Research Article
Document available free of charge

Zootecnia Tropical, Vol. 25, No. 2, 2007, pp. 103-110

 en Crude protein level and dry yeast in diet combined with organic fertilizer in Nile tilapia ( Oreochromis niloticus check for this species in other resources ) fingerling rearing
Soares, Claudemir Martins; Hayashi, Carmino; Lacerda, Carlos Henrique Figueiredo & Galdioli, Eliana Maria

Abstract

Aiming to evaluate the use of crude protein (CP) levels and dry yeast (DY) combined with organic fertilizer in Nile tilapia fingerling culture, 480 fishes (2.19±0.29g) were distributed in an entirely randomized block design with twelve treatments with four replications. The diets had 27, 30, and 33% of CP with or without DY (6%) and applied in tanks with or without manure. Fishes that received diets with 30 and 33% of CP without DY and the diet with 33% of CP with DY in tanks fertilized showed better final weight values than those feed with 27 and 30% of CP with or no DY in no fertilized tanks. Fishes that received diets with 30 and 33% of CP without DY had better feed conversion index than those that received diets with 27% of CP in no fertilized tanks. The treatments that have diets with 27 or 30% of CP in fertilized tanks promoted similar values of final weight and feed/gain ratio conversion than treatments with 33% of CP at no fertilized tanks. There was a linear increase of final weight and efficiency protein rate values by the levels of PB in diets in fertilized tanks and without manure. The use of manure with diets with the same PB levels showed better values of final weight, feed/gain and efficiency protein rate. The final weight, feed: gain ratio and efficiency protein rate of fishes were better at the fertilized tanks. Therefore these parameters were no affect by the DY in diets. It may be concluded that the use of manure make possible a reduction in the dietary protein level in Nile tilapia fingerlings.

Keywords
dry yeast, fertilization, Nile tilapia, Oreochromis niloticus, protein source.

 
 es Nïveis de proteïna bruta e suplementação com levedura "Spray Dried" em rações associados a adubação orgânica no cultivo de alevinos de tilápia do Nilo ( Oreochromis niloticus check for this species in other resources )
Soares, Claudemir Martins; Hayashi, Carmino; Lacerda, Carlos Henrique Figueiredo & Galdioli, Eliana Maria

Resumen

Objetivou-se avaliar o uso de rações com diferentes teores de proteïna bruta (PB) associado a inclusão de levedura desidratada (LD) e adubação no cultivo de alevinos de tilápia do Nilo. Foram utilizados 480 peixes (2,19±0,29g), em um delineamento em blocos casualizados com doze tratamentos e quatro repetições. As rações tinham 27, 30 e 33 % de PB com ou sem LD (6%), sendo estas empregadas em tanques com ou sem adubação. Os peixes submetidos a rações com 30 e 33% de PB sem LD e os com 33% de PB com LD em tanques adubados apresentaram valores de peso final superiores aos dos alimentados com 27 e 30% de PB com ou sem LD em tanques sem adubação. Os peixes que receberam rações com 30 e 33% de PB sem LD apresentaram melhores ïndices de conversão alimentar que os que receberam rações com 27% de PB em tanques sem adubação. Os tratamentos com rações com 27 ou 30% de PB em tanques com adubação levaram os valores de peso final médio e conversão alimentar similares aos tratamentos com 33% de PB em tanques não adubados. Houve aumento linear dos valores de peso final e taxa de eficiência protéica em função dos nïveis de PB na ração em tanques adubados e sem adubação. O uso de adubação com o emprego de rações com os mesmos teores de PB possibilitaram melhores valores de peso final, conversão alimentar e taxa de eficiência protéica dos peixes. Os peixes criados em tanques adubados tiveram melhores valores de peso final, conversão alimentar e taxa de eficiência protéica, enquanto a presença de LD não afetou estes parâmetros. Conclui-se que o uso de adubação possibilita a redução da proteïna dietária para alevinos de tilápia do Nilo.

Palabras-clave
adubação, levedura desidratada, fontes protéicas, Oreochromis niloticus, tilápia do Nilo.

 
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