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Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal
Asociacion Latinoamericana de Produccion Animal
ISSN: 1022-1301
EISSN: 2075-8359
Vol. 12, No. 1, 2004, pp. 21-27
Bioline Code: la04004
Full paper language: Portuguese
Document type: Research Article
Document available free of charge

Archivos Latinoamericanos de Produccion Animal, Vol. 12, No. 1, 2004, pp. 21-27

 en Effect of the substitution of soybean meal by dehydrated yeast ( Saccharomyces cerevisiae check for this species in other resources ) as a protein source in diets for weanling piglets on the intestinal digestive enzymes
W. Castillo, R. N. Kronka, J. M. Pizauro Jr., M. C. Thomaz, L. E. Carvalho

Abstract

The effect of substitution of soybean meal by spray-dry dehydrated yeast (SDDY) on the morphology of the small intestine mucosa and activity of several intestinal digestive enzymes was evaluated. Sixty 21-day old weaned piglets were distributed according to a randomized blocks design with a 5 x 4 factorial arrangement (5 dietary substitution levels: 0, 25, 50, 75, and 100% x 4 time periods: 0, 4, 8, and 12 d after weaning). Increasing SDDY substitution level caused a reduction of the intestinal villi size in the first one-quarter segment of the small intestine, and a linear increase in the activity of sucrase and maltase, whereas activity of dipeptidases showed a quadratic response.

Keywords
Crypts, intestinal enzymes, early weaned pigs, Saccharomyces cerevisiae, villi.

 
 pt Efeito da sustituição do farelho de soja pela levedura ( Saccharomyces cerevisiae check for this species in other resources ) como fonte protéica em dietas para leitões desmamados sobre a morfologia intestinal e atividade das enzimas digestivas intestinais
W. Castillo, R. N. Kronka, J. M. Pizauro Jr., M. C. Thomaz, L. E. Carvalho

Resumo

O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito produzido pela substituição do farelo de soja (FS) pela levedura desidratada em «spray dry» (LDSD) como fonte protéica sobre a estrutura do intestino delgado, e na atividade das enzimas digestivas intestinais. Foram utilizados 60 leitões desmamados aos 21 dias de idade, alojados individualmente e distribuídos num delineamento de blocos ao acaso com arranjo fatorial 5x4 (5 níveis de substituição: 0, 25, 50, 75 e 100% x 4 épocas de abate: 0, 4, 8 e 12 dias após o desmame). A LDSD no alimento causou diminuição na altura das vilosidades no primeiro quarto do intestino delgado e promoveu aumento na atividade da sacarase e maltase linearmente, entanto que, as dipeptidases mostraram resposta quadrática.

Palavras-chave
Criptas, Enzimas intestinais, Leitões, Saccharomyces cerevisiae, Vilosidades

 
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